Őrség kirándulás

Őriszentpétert nevezik az Őrség fővárosának. A település már a középkor óta fontos központja a térségnek, aminek egyik legszebb emléke a Szent Péter-templom. A kis méretű, román stílus jegyeit még őrző templom elődje már a 13. században is ezen a helyen állt. A későbbiekben kibővítették és átépítették, majd a török háború alatt erőddé alakult. A kis domb tetején lévő templomot magával ragadó hangulata és építészeti értéke miatt mindenképen érdemes meglátogatni. Őriszentpéteren gazdag helytörténeti gyűjtemény is található, illetve itt nézheted meg a tájegységre jellemző parasztházak legszebb megmaradt példányait is.

Őrség Hiking

Forrás: Facebook / Őrségi Nemzeti Park

Ha az Őrség régi világára és falusi életére vagy kíváncsi, vagy csak élveznéd a természet szépségeit, akkor itt az ideje, hogy ellátogass Szalafőre. A kicsiny falu híres gyönyörű parasztházairól és a települést körülvevő fokozottan védett természeti kincsről, a Fekete-tóról. Az itt álló parasztházak a legtökéletesebb őrzői az Őrség egykori népi építészetének. A falu jobb megismerését három érdekes tanösvény segíti, amelyek bevezetnek a falu történetébe.

Az Őrség egyik érdekes építészeti emléke a magányosan álló, jellegzetesen fából készült harangláb. Ilyen kis építmények állnak számos településen, mint Magyarföld, Orfalu, Pankasz vagy Gödörháza. A nem ritkán több mint 200 éves alkotások a népi művészet kiemelkedő darabjai.

Túrázás és kirándulás

Az Őrség vidékét a legjobban gyalog lehet megismerni, mindenfelé tekergőzve a falvak közt. A térség turizmusában fontos szerepet játszik a természet szeretete, ezért gyakran szervezett túrák keretében mutatják be a helyi élővilágot. Legyen szó bükkös erdőkről, sűrű fenyvesekről vagy mocsaras lápokról, itt minden megtalálható! Sokan jönnek ide a gazdag madárvilágért, a különleges és ízletes gombákért, de a horgászás kedvelői is megtalálják a számításukat. Az Őrségi Nemzeti Park igazgatósága felügyel rá, hogy a jövőben is megőrizhessék a táj szépségét. A természeti szépségek mellett a gyalogtúrák során lehet igazán elmerülni a falvak szépségében, megcsodálni a jellegzetes őrségi haranglábakat és több száz éves templomokat. Érdemes indulás előtt részletesen tájékozódni a lehetőségekről, mert jól szervezett programok várják a turistákat!


További túrainformációk