Nagykanizsa

A középkorban Kanizsa váráról volt híres, amely a török korban sok ostromot látott, és volt vilajet székhelye is. A felszabadítást követően lett igazi várossá, de gazdag történelme és a zalai táj szépsége miatt egy feltörekvő turistacélponttá vált az elmúlt időkben. A város mindenhonnan könnyen megközelíthető, vonattal és autóval egyaránt, ugyanis évszázadok óta fontos útvonal mentén fekszik.

Nagykanizsa

Látnivalók Nagykanizsán

A régi épületek közül kiemelkedik a Vasemberház, amely nevét az oldalán található vitéz szobráról kapta. A XVIII. században a város földesura által épített hosszú épület az Erzsébet-téren áll, árkádos folyósójáról messziről meg lehet ismerni. Az épületben régen mesteremberek boltjai és raktárok voltak, ettől mai képe sem tér el nagyon. A boltokkal tagozott árkádok hangulata a régi időket idézi, az emeletén található elegáns termek pedig ünnepi rendezvényeknek adnak otthont.

A város leghíresebb várkapitányáról elnevezett Thury György Múzeum Nagykanizsa talán legérdekesebb látványossága. Az egyszintes barokk udvarház 1705-1712 között épült az akkoriban elbontott nagykanizsai vár falainak köveiből, így egyben a város egyik legrégebbi épülete is. A múzeumban az állandó kiállítások részeként megtekinthetjük a helytörténeti gyűjteményt, illetve Dél-Zala szépségeit bemutató tárlatot. A múzeum udvarán látható az egyes feltételezések szerint egykoron a török-kori vár udvarán állott faragott kút is.

Ha szeretnél egy kicsit kikapcsolódni és eltávolodni a város zajától, akkor vedd az irányt a Csónakázó-tó felé. A hosszúkás formájú tó nevéhez hűen kedvelt csónakázó célpont, nyáron rengetegen ragadnak evezőt vagy pattannak vizibiciklire. A mellette lévő dombról szép kilátás nyílik a környező vidékre. Ha szeretsz túrázni, akkor még véletlenül sem hagyd ki a mellette lévő gazdag erdőt, ahol díjnyertes szarvasok tanyáznak.

Az egykori várnak már sajnos kevés nyoma maradt, falait elbontották, vizesárkát betemették. A város ennek ellenére megemlékezik az egykoron itt állott, a Habsburg Birodalomban is jelentősnek számító várról. A várkapu rekonstruált mását építették fel korábbi helyéhez közel, illetve itt kapott helyet a méltán híres Thury György várkapitány szobra is. Egy séta a várfal egykori vonalán kellemes múltidéző kirándulás lehet.


Nagykanizsa hivatalos honlapja: https://nagykanizsa.hu/