A környezettudatos turista öt ismérve

Mitől válik valaki környezettudatossá, és mik azok az alapvető szabályok, amikre oda kell figyelni túrázás közben? Ha ismered az Erdő fohászát, vagy sűrűn jársz a természetbe, akkor sem árt felfrissíteni a tudásod a környezetbarát turizmussal kapcsolatban.

 1. Ahogy nem szemetelnél a saját házad körül, ugyanúgy ne szemetelj az erdőben és a réteken sem!
  Az itt lakó állatok és növények szintén úgy vannak vele, hogy nem szeretik, ha a környezetüket teleszemetelik. Minden évben több tízezer turista vág neki az erdőnek és hagy hátra maga után üres üvegeket, nejlonzacskókat, fóliákat és dobozokat. Mivel nem egy városban vagyunk, itt nem jár minden héten kukásautó, hogy összegyűjtse ezeket, ezért minden felesleges csomagolást vagy maradékot gyűjts külön tasakba és dob az erre kijelölt szemetesekbe! Őrizd meg az erdőt olyannak, amilyennek látni szeretnéd!
 2. Gombát szedni vagy egy csokor szárazvirágot gyűjteni nem vétség, de az erdőben élő növényeket és állatokat ne vidd haza!
  Hacsak nincs biztos tudásod róla, nem tudhatod, hogy melyik faj védett vagy sem, ezért jobb, ha a legszebb virágokat is otthagyod, ugyanis lehet, hogy egy ritka természetvédelmi értéket pusztítanál el vele. A rovargyűjtemény sem akkor szép, ha egy üvegdobozban pihen a polcon, hanem ha a fákon mindenki meg tudja figyelni az élőlényeket!
 3. A természetben szemetelni nem csak nejlonnal lehet, a hangoskodás is ugyanilyen ártalmas.
  Az állatok mozgását, szokásait megzavarhatja a kiabálás vagy a hangos zene, ezért jobban teszed, ha inkább fülhallgatót viszel és csak normális hangon beszélgetsz társaiddal. Persze, ez nem azt jelenti, hogy meg sem lehet mukkanni, cselekedj úgy, ahogy otthon is tennéd!
 4. A növények nem azért vannak ott, hogy rajztáblának szolgáljanak!
  Sajnos nagyon sokan szeretik bevésni nevüket és emléküket a fák törzsébe, ami súlyos károkat okozhat a fában. A kérgek felsértése mentén sok kártevő juthat be a fába, a teljes gyógyulás pedig sokáig tart.
 5. Sok turistaútvonal mentén vannak vendégházak vagy eredi tisztások, ahol lehetőség van szalonnát sütni és tüzet rakni.
  A tűzgyújtás nagyon veszélyes dolog lehet, ezért érdemes mindig tájékozódnod, hogy érvényben van-e a tilalom. Ez nyáron és kora ősszel szokott fontos lenni, amikor az egyébként is száraz a növényzet könnyen lángra kaphat. Ne feledd, hogy akár egy kis szikra is elég, hogy meggyulladjon a száraz fű és az továbbterjedjen a fákra! Ha tüzet raksz, ásd be a tűzrakót a földbe, ne használj gyújtófolyadékot, vedd körül kövekkel és alaposan oltsd el a megmaradt parázst!
  Ha a fenti szabályokat betartod, akkor biztos lehetsz benne, hogy az erdő ugyanolyan szép lesz legközelebb is, amikor arra jársz!