Csömödéri Kisvasút

A Csömödéri Kisvasút a maga 109 kilóméteres hosszával az ország leghosszabb hálózata, figyelembe véve annak kiterjedt szárnyvonalait. A vasút 1918-ban kezdte meg működését, akkor még lóvasútként, hogy összekösse a környék településeit és segítse a fakitermelést. 

Csömödér Forest Railway

Forrás: Facebook / Zalaerdő

Hamarosan gőzmozdonyok vették át a lovak szerepét és tovább épült a vonal. A Lenti-Csömödér-Kistolmács útvonalon 32 km hosszan halad a vonat, ami személyszállításra is nyitott. A többi szakaszon áruszállítás zajlik, ami sokat segített abban, hogy a vonal még ma is gazdaságosan üzemeljen.

A vonal egyik különlegessége, hogy a dízelmozdonyok mellett minden második szombaton egy gőzmozdony húzza a szerelvényt. Az Erdélyből hozott Ábel névű gőzmozdony már önmagában is egy egyedi technikai látványosság. A vonat fűtött kocsikat és egy különleges szalonkocsit is szokott magával vinni, ha az alkalom úgy kívánja. A május 1-től szeptember 30-ig közlekedő vonat évente több mint 22,000 utast vonz, nem hiába, a környék egyik legjobb látványossága. A Csömödéri Kisvasút az ország legnagyobb és legjobban karbantartott vonala, amely tavasztól őszig várja a kirándulni vágyókat. A kisvonat elrepít az összes fontos turistacélponthoz, illetve túraútvonalhoz.

Látnivalók a vasúton

A kisvasút különlegessége, hogy oda is eljut, ahova mások nem. A szűk nyomvonal áthalad a göcseji bükkös erdőn és fenyőerdőn, érinti a Kerka-völgyét. Út közben gyakran látni a vadvilágot is, vaddisznó, őz, réti sas vagy szarvasok gyakran megjelennek a sínek melletti erdőben. A vasútvonal megállói mentén számos túraútvonalra csatlakozhatunk rá, amelyek mindenfelé elvisznek a zalai tájon. Csömödéren horgásztó várja a pecázni vágyókat, Kistolmács szabadidő központjával csalogatja az aktív pihenésre vágyókat. Lentiben, a vonat végállomásán, az egykori vár romjait nézheted meg, illetve felfrissítheted magad a város termálfürdőjében. Szécsiszigeten az Andrássy-Szapáry család lélegzetelállító kastélyába látogathatsz el, valamint itt áll a híres Kerka Vízimalom is.

A kisvasút több helyen is csatlakozik a fővonalakhoz, így megközelítése nem igényel különösebb erőfeszítést. A vonatot bárkinek szívesen ajánljuk, legyen szó családokról, baráti társaságokról vagy a gyakorlott túrázókról. Az útvonal mentén biztosan lesz olyan hely, ami érdekelni fog!

A kisvasút honlapja