Mitől különleges Őrségi Nemzeti Park élővilága?

Magyarország tizedik nemzeti parkja páratlan élővilágával és egyedi természeti környezetével minden évben rengeteg természetjárót vonz. A fajok gazdagsága, az élővilág ritka gyöngyszemei még a gyakorlott természetjárókat is elkápráztatják. Az alábbiakban bemutatjuk, mik teszik egyedivé az Őrségi Nemzeti Parkot!

Az Őrség hazánk tájai közt is kivételt képez, olyan földrajzi adottságai vannak, amelyek az ország más részein nem fordulnak elő. Magyarország legcsapadékosabb vidéke, a szubalpin klímában évente akár 750-900 mm csapadék is lehullik, ami hihetetlenül buja növényzet megtelepedését tette lehetővé. Ha ez nem lenne elég, a tájegységben kb. 200 forrás található, illetve több folyó is áthalad rajta, mint a Rába, Zala és a Kerka.

Az Őrségben hatalmas erdőségek találhatók, főleg fenyvesek és bükkösök, ami meghatározza a növényvilágot is. Tavasszal és nyár elején a tisztások virágba borulnak, ugyanis ekkor nyílik a zergeboglár, aminek sárga virágai szőnyegként terülnek el a tájon. A fecsketárnics lila virágait már messziről ki lehet szúrni és a sárga liliom virágzása is különleges eseménynek számít a nemzeti parkban.

Szalafő közelében található Magyarország egyik őserdeje, ahol 1950 óta nem vágtak ki egyetlen fát sem. A kutatók azt szeretnék megtudni, hogy miként változik a növényvilág az érintetlenül hagyott erdőben. Annyit már biztosan elértek, hogy páratlan fajgazdagság jellemzi az erdőt, az Alpokaljára jellemző összes rovarfaj megtelepült itt. Szentgyörgyvölgy környékén egy csodálatos fenyőerdőt találunk, ahol az átgondolt fagazdálkodásnak köszönhetően az erdő megőrizte eredeti arculatát. Itt sosem volt tarvágás, csak az érett és öreg fákat vágták ki, azt is azonnal pótolták.

A másik érdekes egysége a nemzeti parknak a szőcei tőzegmohás láp. A jégkorszakból megmaradt tájon olyan egyedi mohafajok élnek, mint sehol máshol az országban, mint például a vidrafű, vagy az idegen bolygóról jött élőlénynek is beillő, húsevő kereklevelű harmatfű. Ha szerencsés vagy, akkor a mocsarak környéken találkozhatsz a szibériai nőszirommal is, melynek lilás virágait már messziről meg lehet ismerni. Utóbbi védett faj, így még véletlenül se szedj belőle!

Nem csak a növények terén egyedi az Őrségi Nemzeti Park, az állatvilág is hihetetlenül gazdag. Nagyjából 1500 lepkefaj él itt, a Kerka-völgye pedig híressé vált arról, hogy jelentős szitakötő és kérészállománnyal büszkélkedhet. A park egyik fontos kísérlete, hogy megpróbálják feltámasztani a muraközi ló állományát, amely a kihalás szélére jutott. A zömök testű, erős, ámde gyors lovakkal Őriszentpéter melletti telepen találkozhatsz. A madarak közt a fekete gólya az egyik legnagyobb látványosság, az ország más tájain ritka példányait gyakran meg lehet figyelni az Őrségben. Az énekesmadarak közül a süvöltő és a keresztcsőrű látható és hallható gyakran.

A nemzeti park számtalan kiváló tanösvényein, jól kiépített látogatóközpontjain keresztül megfigyelhető az Őrség pompás élővilága, ami csak arra vár, hogy felfedezd a Kerka Vizimalommal!