A lendvai vár

A középkortól kezdve Lendva egy erődített hely volt, már a 12. századból is találhatók említések az itt álló várról. Az első biztos emlék a 17. századból származó várfaltöredék, ami most is látható a gyűjteményben. A vár híres arról, hogy sosem került török kézre, védői több ostrom során tettek tanúbizonyságot bátorságukról. A ma látható várban 1973 óta működik a Lendva Galéria Múzeum.

Forrás: Lendva Galéria /
gml.si

Kiállítások

A múzeum legfontosabb gyűjteménye a Magyar Királyság emlékeit és a hely történetét bemutató tárlat, ami a maga nemében egyedülálló. Az állandó kiállításon láthatóak régi fegyverek, ágyúk, zászlók és személyes tárgyak, illetve azok másolatai. Végig sétálva a kiállításon megelevenedik a vár közel ezer éves történelme. Nem csak a kardozásért rajongó gyerekeknek és örök gyerekeknek ajánljuk, a tárlat mindenre kiterjedő kincsei közt mindenki talál magának érdekes darabokat.

Mint minden híres várnak, ennek is megvan a maga kőtára, ahol a megmaradt kőtáblákat, várfalmaradványokat és szobrokat mutatják be. A gyűjtemény egyik különleges darabja a jó állapotban megőrzött lendva-hegyi Keresztelő Szent János szobor, ami a barokk kor alkotása. A kőtár mellett térképészeti gyűjtemény is található a folyósón, amelyen a várat és közvetlen környezetét láthatjuk a századok során.

A Zala György-emlékszoba a neves művésznek állít emléket, akit talán a budapesti Milleniumi-emlékmű kapcsán ismerhetsz. A teremben kisebb alkotásai, szobrai kaptak helyet. A közelében található Gálics István faragó és szobrászművész alkotásait bemutató tárlat is, illetve az alkotó messze földön híres lepkegyűjteménye. A várban még van egy egyedi darabokat bemutató bronzszobor gyűjtemény, ugyanis Lendván nagy hagyománya van a képzőművészetek támogatásának és a bronzöntés technikájának. Utóbbi a padlástérben kapott helyet, ami külön érdekessé teszi.

A múzeumnak van egy különálló gyűjteménye, ami a városban a Fő utcában kapott helyet. A lendvai polgárosodást, nyomdászatot és helyi ipart bemutató történelmi tárlat megér egy kitérőt. Akár családdal vagy csoporttal, a lendvai múzeumlátogatás és a vár felfedezése garantáltan jó program lesz!

Honlap és több információ
Rólunk mondták

“Remekül érezte magát az egész család, jövünk máskor is!”

Keresztes Viktória

Kapcsolat

info@kerkavizimalom.hu

+36 20 485 9008

Rákóczi Ferenc utca 1.
Szécsisziget, Zala, Hungary